Friday, March 8, 2024

Patike za smejanje

Postoje razne vrste patika - za trčanje, za tenis, basket, rukomet, fudbal u sali, za kuglanje, za trčanje brže, za trčanje sporije...a sad čak i retro patike za šetanje i pokazivanje, a za neke i podsećanje na dane kada je, što bi rekao Prever, 'sunce blistavije bilo no danas'. U ono vreme kada kod nas nije bilo tržnih centara današnjeg tipa i prodavnica čuvenih marki, patike za nošenje, voljenje i pokazivanje su se kupovale u inostranstvu. Verujem da je letnja Grčka uvek beležila rast ekonomije vezan za prodaju sportske opreme. Starke, Najke, Tajgerice, Diadore, Poni, Adidas (manje interesantan jer...Planika) - sve je to letelo sa polica kad se Jugovići od prvog jula, pa sve do pred kraj avgusta, nadju na Egeju. Iz okolnih turističkih destinacija Soluna uvek se odvajao najmanje jedan dan kada se ide u kupovinu. A jesu bile lepe radnje i male i velike, pune...zapada i nade i mode iz filmova i časopisa. Moj tata, kao i većina tâta, nije mario za šoping. I tako jednog popodneva na izletu u Mihanjoni, on svrati u jednu malu, sasvim neuglednu radnju u koju inače samo komšije i rodbina zalaze - i tu u nekih pet minuta ukupno, kupi patike marke 'Strike'. A one jadne ružne, nezgrapne - i onaj što ih je dizajnirao bi da ostane anoniman. 

- Šta ti je to?

- Patike. 

- Pa nećeš valjda to da nosiš?!

- Šta im fali, patike-patike.

To je čini mi se bio neki pobunjenički stav osobe sporta koji je smatrao da skupi sportski rekviziti pripadaju na terenu, a ne svakodnevnoj modi. Nekog ko trenerke nikad nije nosio u izlazak. I tako se dobroćudno podsmevao svim Najkama i Starkama i nama njihovim lakomim vlasnicima koje su modni trendovi zaveli da nepotrebno troše novac. Gde su mi Strajke? Je l' video neko moje Strajke? Nemojte da mi dirate Strajke. Čekaj da obujem Strajke da ih svi vide. I tako dalje, i tako dalje. A mi se smejali Strajkama što su ružne i njemu što je blesav i što ga baš briga.

Nosio je on te njegove Strajke dok se nisu raspale - ruku na srce, nije im trebalo dugo. I sledećeg leta se verovatno navratio na svoje plave Adidas Dragon, ali nikada nam nijedne patike nisu donele toliko smeha koliko te jedne godine Strajke.

2 comments:

  1. Kao i uvek nabijeno emocijama iako na prvi pogled ne izgleda tako. Prelepo!

    ReplyDelete