Saturday, October 19, 2019

BAL BEZ MASKI


Uzela je hrpu pošte koju je na povratku s posla pokupila u sandučiću i nezainteresovano počela da lista koverte. Računi i obračuni, izvodi, reklame. Stvari koje je manje-više znala i druge koje je nisu ni interesovale. Sve dok nije stigla do te koverte. Onda je ostale spustila na sto i u ruci zadržala samo to jedno pismo. Bila je to bela koverta, sasvim obična, osim što je u gornjem levom uglu imala grb gradskih vlasti, a gradske vlasti niko nije voleo. Pogledala je u svog muža koji je sedeo u delu sobe koji je služio kao dnevni boravak. On je na velikom ekranu koji je pokrivao cela tri zida od poda do plafona, sa nepodeljenom pažnjom pratio fudbalsku utakmicu. Sedeo je na rotirajućoj fotelji u sredini sobe i okretao se s njom prateći loptu i igrače koji su na ekranu bili u prirodnoj veličini. Sa njenog mesta u trpezariji izgledao je kao da sedi na terenu. Mrzela je fudbal, a i taj televizor koji je nekako činio da sve u njenom životu izgleda malo i besmisleno. Polako je otvorila kovertu i uz teški, iako jedva čujni, uzdah izvadila pismo od elegantnog, linenog papira savijenog na tri. Pismo je bilo kratko i njene su oči brzo i hladno prešle preko tih nekoliko redova.
     - Dobili smo poziv, rekla je glasom koji je ličio na tužan, ali je ustvari izražavao razočarenje i pobedjenost.
     - Kakav poziv?
     - Za ovogodišnji bal bez maski.
Pucnuo je prstima desne ruke i ton na televizoru se isključio. Ona je spustila pismo na sto i otišla u kuhinju koja se nastavljala na trpezariju. Uključila je mašinu za kafu. Posmatrao ju je kako iz gornje police uzima grancle i slaže ih na tanjirić da se posluži uz kafu. Te grancle je uvek jela kad je bila uznemirena.
     - Kad je bal?
     - Za mesec dana.
     - Možda prodjemo.
Pogledala ga je kao poslednju budalu.
     - Nikad niko nije prošao.
     - Komšije iz dvadesetpetice jesu.
     - Bili su kod mene na testiranju prošle godine. Oboje imaju koeficijent inteligencije ispod sedamdeset.
     - Blago njima, rekao je sasvim iskreno. Onda se setio.
     - A tvoja sestra od strica i njen muž? 
     - Oni su izuzetak, a ne pravilo. 
Na terenu je neko dao gol, ali njegove misli su bile drugde.
     - A ako uzmemo pilule?
     - Njihovo dejstvo je kratko. Uostalom, oni testiraju krv na endorfinske agente.
     - A šta ako...
Nije bio siguran da li da verbalizuje tu suludu misao.
     - Šta ako, šta?
Posmatrala ga je kao kobac. Često ga je tako posmatrala, naročito kad nije znala  da on taj njen pogled vidi, na primer u odsjaju velikog televizora.
     - Šta ako ih preduhitrimo?
     - Moj kolega i njegova žena su pokušali da pobegnu, ali su ih uhvatili i kao izdajnike ih poslali u Rubikop.
Izdajnicima je u Rubikopu bilo najteže. Oni su u rudnik išli bez zaštitne opreme i propljuvali bi krv pre svih ostalih.
     - Ne da bežimo nego da skinemo maske.
     - Niko ne skida masku ako ne mora. Znaš koliko je to opasno. Moglo bi se desiti da nas privedu odmah. Ne marim da kopam rubine pre nego što budem morala.
Ali on je uhvatio svoju kožu ispod brade, povukao je na gore i skinuo lice. Ispod njega se ukazalo njegovo pravo lice koje je po fizionomiji bilo isto, ali su oči bile nekako mračnije i čak preteće.
     - Prezirem te, rekao je
     - Stavi masku, opasno je to što radiš. Bal je za mesec dana i ako već možemo da odložimo Rubikop za tih mesec dana, zašto bismo sad skidali maske?
     - Zato što mi neće gradske vlasti ni bilo ko drugi odredjivati šta da radim.
     - Stavi masku, kad ti kažem.
     - Čak ni ti.
     - Stavi masku, ne želim da gledam tvoje pravo lice.
     - Odvratna si.
     - Lupetaš gluposti. Ako nas čuju, odvešće nas odmah na ispitivanje.
     - Skini lice.
     - Neću.
     - Skini lice!
Da je mogao, povukao bi joj masku on sam, ali lice je mogla da skine samo osoba kojoj je pripadalo.
Uhvatio ju je grubo za ruku, ali ona se otrgla i onda su se jurili oko stola. I bili su toliko zaneseni - on mržnjom, ona panikom - da nisu primetili da fudbalski sudija u klasičnoj, crnoj opremi, stoji i posmatra ih iako oko njega utakmica i dalje traje. Na momenat su mu oči zasijale tamno crvenom bojom, a onda su naoružani specijalci probili vrata. Samo nekoliko sekundi kasnije su bračni drugovi koji su bez maski bili neprijatelji, ležali na stomacima na podu i rukama vezanim plastičnim vrpcama na ledjima. I tako su se njih dvoje, iscrpljeni od dugogodišnjeg braka i jurnjave oko stola, prvi put posle mnogo godina pogledali u oči. I setili su se livade po kojoj su zaljubljeni trčali, i obližnje reke, a onda i vodopada ispod kojeg su se ljubili. I osetili su tu ljubavnu sreću za koju su bili mislili da je zauvek nestala. I prvi put posle mnogo godina su se razumeli. On bez maske, a ona sa maskom koja se sad stapala sa njenim pravim licem. Stapanje lica je bilo toliko retko da je spadalo u fenomen prosvetljenja koji su razni šarlatani, takozvani učitelji života, pokušavali da nauče lakoverne sledbenike, bez milosti im usput prazneći džepove. Gledala ga je očima deteta, čistim i iskrenim, i on je znao da mogu da prodju test.
Odveli su ih u gradsku upravu i čuli su njih dvoje kako ih specijalci i birokratski moljci medju sobom nazivaju izdajnicima iako je njena stopljena maska izazivala i divljenje i nevericu.
     - Misli na leptire, i na visoku travu po kojoj smo se valjali i ljubili, i danju gledali u plavo nebo i orlove, a noću tražili sazveždja. 
     - Hoću, rekao je on i um mu je zaista bio ispunjen tom lepotom. Bio je srećan shvativši da i bez maske može da kontroliše svoje misli. I verovao je u pobedu.
Skinuli su im plastične lisice i poveli u ispitivaonicu. Bile su to male sobe tamno sivih zidova i bez prozora. Hladno veštačko svetlo je dopiralo sa poda i pretvaralo lica u osenčene karikature. Fiksirana na zid koji je gledao na vrata bila je elektronska fotelja sa kacigom koja je podsecala na frizerske haube. Bio je to poligraf sreće koji je sve gradjane nezadovoljne svojim životom slao na Rubikop da ne bi postali pretnja društvenom miru.
Zastali su njih dvoje na pragu pre nego što će ući svako u svoju ispitivaonicu i pogledali se još jednom. Ona je bila srećna i pomislio je on kako je ta unutrašnja radost vratila lepotu i mekoću pogleda na njeno lice. I on je prvi put posle mnogo godina bio srećan jer je znao da će uspeti. Bili su spremni da prodju test koji je toliko njihovih prijatelja poslao na tu omraženu crvenu planetu da do smrti kopaju u rudniku.
Mahnula mu je i zakoračila u sivu sobu, kad je on rekao
     - Je l' se sećaš kad nam je dete bilo malo i imali smo dadilju?
Klimnula je glavom i čekala da nastavi.
     - Vidiš, jeb'o sam je svaki dan. 
Specijalac ga je pesnicom udario u potiljak jer su vulgarne reči bile zakonom zabranjene, i on se zateturao, ali je ostao na nogama. Video je kako se njeno lice izobličilo od besa i nekako pozelenelo iako je nosila masku i znao je da je uspeo. Specijalci su ih gurnuli svakog u svoju ispitivaonicu i za njima zatvorili vrata.

Sedeo je na svom rotirajućem tronu i na ekranu koji je pokrivao tri zida gledao finale fudbalskog kupa. Bila je to ludnica na terenu i pošto je specijalno za tu priliku zamenio stare ekrane novim, trodimenzionalnim, osećao je kao da je i sam na terenu i deo momčadi. Oko njega su bile prazne flaše piva, vode, mleka i razne ambalaže koja je ukazivala da stan nije čišćen već dugo vremena. Sudopera je bila puna sudova, a trpezarijski sto prekriven iskorišćenim papirnatim tanjirima i kartonima iz restorana brze hrane. Uživao je u tom lomu koji je smatrao oličenjem svoje slobode, i u igri koja se odvijala na zidovima. Okretao se na fotelji prateći loptu. U odsjaju njegovih očiju videla se žena kako pijukom razbija rubinsku stenu. Zadovoljno je sklopio oči. Njegov tim je dao gol.


 

1 comment:

  1. Mora neko da nastavi Stenlijevim putem... bravo Beko... bravo...

    ReplyDelete